Revenim la Sibiu si ne indreptam atentia asupra unuia dintre cele mai importante lacasuri de cult din oras: Biserica Evanghelica (luterana), simbol al comunitatii sasesti. Aceasta a fost construita in mai multe etape de-a lungul secolului XV, pe locul unei bazilici romanice de secol XII, fiind finalizata in 1520. Turnul este unul dintre cele mai inalte din Transilvania, iar cele 4 turnulete de colturi insemnau dreptul orasului de a pronunta sentinte capitale (la fel ca si in Sighisoara, de exemplu).
In interior pot fi gasite numeroase obiecte cu vechime, precum cele 67 lespezile funerare. In perioada medievala, exista obiceiul ca personalitatile importante ale orasului sa fie ingropate in inauntrul bisericii, cel mai vechi mormant fiind Georg Hecht (1496). Cu toate ca in 1796 aceasta practica a fost interzisa, s-a facut o exceptie la moartea lui Samuel von Bruckenthal. O lespede aparte este cea a lui Mihnea cel rau (nume dat de inamicii sai interni), fiu al lui Vlad Tepes si ulterior domn al Tarii Romanesti, care, refugiat la Sibiu, a fost ucis chiar pe treptele bisericii si ingropat in interiorul sau.
In 1899, in fata bisericii, a fost amplasata statuia episcopului Georg Daniel Teutsch, important episcop evanghelic care s-a implicat activ in dezvoltarea culturala a comunitatii sasesti.
PS: este adevarat ca in decembrie 1989, din turnul bisericii s-a tras asupra demonstrantilor?
Sursa: wikipedia; poza veche este realizata de Willy Pragher
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu