miercuri, 6 iulie 2011

Bucuresti - Casa de cultura a studentilor

miercuri, 6 iulie 2011
Casa de Cultura a Studentilor

Revenim dupa o pauza de care nu suntem deloc mandri si ne oprim in Bucuresti pe Calea Plevnei, nr 61, la un edificiu interbelic: Casa de Cultura a Studentilor.

Ideea construirii unui local destinat stundetilor a aparut in paginile ziarului ”Universul” (cotidian cu orientare politica de dreapta si care avea cel mai mare tiraj din Romania interbelica - in jur de 200.000 de exemplare pe zi). Stelian Popescu, patronul si administratorul intregului trust ”Universul” (avea publicatii adresate numai anumitor categorii, redactii in majoritatea oraselor mari si una din cele mai importante tipografii din capitala), a pornit la inceputul anilor 30 o campanie de strangere de fonduri in paginile ziarului central. Suma stransa nu a fost de ajuns, dar pentru a-si onora promisiunea fata de cititorii sai, ”Universul” a donat restul de bani.

Locul ales nu era unul intamplator. O data cu venirea lui Carol al II-lea pe tronul Romaniei, dezvoltarea urbanistica a Bucurestilor a cunoscut o intensificare semnificativa. Unul dintre proiectele despre care se vorbea foarte mult la acea vreme era realizarea unei ”cetati universitare” in zona Eroilor - Grozavesti, unde urmau sa fie concentrate toate facultatile si caminele. Primul pas a fost construirea Palatului Facultatii de Drept, opera a arhitectului Petre Antonescu. In jur erau deja Facultatile de Medicina si de Medicina Veterinara, iar lucrarile urmau sa se continue pe locul unde azi este Parcul Operei (pe atunci era arena de fotbal a echipei Venus) si Casa Radio. Inscriindu-se in aceasta urbanistica, locul Casei de Cultura a Studentilor a fost ales pe Calea Plevnei, aproximativ in spatele actualului Parc al Operei.

Cladirea a fost realizata de arhitectul Petre Antonescu, sub antrepriza inginerului Emil Pragher si a fost inaugurata in 1937 sub numele de ”Casa de cultura a studentilor <>”. Totusi, rolul pentru care fusese gandita la inceputul anilor 30 era de a fi (si) camin studentesc, nu (doar) un spatiu pentru activitatile culturale ale studentilor.

In perioada 1957 - 1982, Casa de Cultura a Studentilor a purtat numele lui Grigore Preoteasa, lider comunist roman mort in conditii suspecte intr-un accident de avion pe aeroportul din Moscova. Totodata, in perioada comunista (si nu numai) in aceasta cladire au avut loc numeroase evenimente culturale care au adunat personalitati celebre, dar despre care mai bine cititi pe site-ul CCS.

Astazi, cladirea pare sa nu mai aiba eleganta sa din anii 30, care reiese din ilustratia de epoca. Terasa dinspre est (partea dinspre centrul orasului) a fost inchisa tamplarie metalica, iar pe fatada dinspre Calea Plevnei a fost zidita o noua intrare din faianta neagra (?) in clubul care functioneaza in prezent in cladire. Si nu in ultimul rand, copacii si masinile parcate in fata sa mascheaza imobilul.

2 comentarii:

Raiden spunea...

Pe langa faptul ca e renovata neinspirat, cladirea e inconjurata de vegetatia salbatica, netoaletata, caracteristica orasului. Dezolant!

MARIVS spunea...

Si mie imi place verdeata din abundenta, dar in parcuri si paduri, nu pe bulevarde. Nu vreau sa ajungem ca americanii care nu au niciun copac pe marile artere ale oraselor, dar nici situatia actuala nu imi place. Copaci netoaletati, plini de cabluri.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket