duminică, 31 iulie 2011

Timisoara - Palatul Lloyd

duminică, 31 iulie 2011
Palatul Lloyd

Statisticile spun ca Timisoara este orasul cu cele mai multe monumente istorice din Romania, asa ca orasul de pe Bega va fi subiectul mai multor comparatii atunci - acum. Pentru prima data, ne oprim in Piata Operei, la Palatul Lloyd.

Cladirea a fost ridicata intre 1910 - 1912 dupa planurile arhitectului Lipot Baumhorn intr-un stil eclectic cu influente secession. Initial, imobilul avea la parter spatii comerciale si restaurantul Lloyd (care exista si in prezent), primul etaj era ocupat de Banca Agricola, iar etajele 2 si 3 erau rezervate apartamentelor.

In perioada interbelica, Palatul Lloyd apartinea Camerei de Comert Timisoara care in 1945 a donat cladirea Universitatii de Vest, infiintata dupa unirea cu Romania. Trei ani mai tarziu, imobilul a fost nationalizat, devenind sediul rectoratului Universitatii Politehnice din oras.

1 comentarii:

Linguaprof spunea...

Fabrica "Turul Cipo" din Timisoara, a carei reclama se vede pe tramvai, era o afacere mare, avea cca. 900 de angajati la inceputul secolului si producea anual cca. 1 milion de perechi de pantofi in acei ani.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket