marți, 21 septembrie 2010

Sibiu - Piata Mare

marți, 21 septembrie 2010

Sibiu - Piata Mare - 1927 - 2010

Si daca tot inceput seria antitezelor atunci - acum in Sibiu, trebuie sa ne mai oprim putin in Piata Mare, ce poate ar merita sa faca parte din patrimoniul UNESCO (lucru care, din pacate, nu s-a realizat pana in prezent, in ciuda unei incercari a autoritatilor locale).

Prima atestare a Pietei apare in 1411 ca loc de desfasurare a comertului cu cereale. Aici aveau loc targuri, adunari sau executii publice, precum cea a lui  Johann Sachs von Harteneck, din 1711. Acesta, in calitatea sa de comite al sasilor a cerut reducerea taxelor pe care populatia germana le platea si impozitarea averilor nobilimii maghiare, fapt care i-a adus multi dusmani politici si, final, decapitarea sa in Piata Mare din Sibiu. Un alt eveniment important s-a consemnat in 1918, cand in fata Bisericii Catolice a fost ridicata o tribuna de unde Regele Ferdinand, Regina Maria si generalul Berthelot au asistat la defilarea armatelor romane. De asemenea, in timpul evenimentelor din decembrie 1989, in Piata Mare s-a tras asupra sibienilor care demonstrau impotriva comunismului, inregistrandu-se atunci 101 morti, dintre care 99 dupa fuga lui Ceausescu din Bucuresti (sursa). In urma acelor zile, Sibiul a fost declarat oras-martir.

Schimbari mari nu s-au petrecut in aceasta parte a Hermanstadt-ului vechi. A existat totusi proiectul, la inceputul perioadei comuniste, de a se demola un sir de cladiri din Piata Mare si de a se construi blocuri socialiste in locul cladirilor vechi de 2-3 sute de ani. Intentia nu s-a materializat datorita eforturilor arhitectului-sef al orasului, sasul Otto Czekelius. Totusi, comunistii nu au lasat piata neschimbata, iar prima masura luata a fost mutarea statuii Sfantul Ioan din Nepomuk (care apare in poza veche) in curtea Bisericii Catolice. Apoi, piata a fost transformata in parc, iar in prezent este pasaj pietonal in care au loc diferite concert, expozitii, festivaluri.

Doua cladiri merita amintite, mai ales la acest moment. Imobilul din dreapta a fost ridicat in 1906, in stil eclectic cu influente Art Nouveau, fiind la vremea aceea sediul Bancii de Credit Funciar. Nationalizata de comunisti, a adapostit apoi diferite institutii locale. Dupa 1990, acestea s-au retras, cladirea a intrat intr-un amplu proces de renovare si consolidare, iar in prezent aici este Primaria Sibiu. Cladirea din centrul imaginii este Muzeul Bruckenthal, construit intre 1778 - 1788 de catre baronul sas Samuel von Brukenthal, un mare colectionar de arta. Acesta este primul muzeu din Romania, care functioneaza neintrerupt din 1819. De ce spuneam ca merita special amintita aceasta cladire acum? Pentru ca dupa aproape 2 secole de existenta neintrerupta, Muzeul Brukenthal este aproape sa se inchida.

1 comentarii:

Zori de zi spunea...

Piata Mare din Sibiu este unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania as spune eu...dar fiindca voi studia in Sibiu cred ca sunt subiectiva.
Dincolo de asta, felicitari! Ai adus niste informatii foarte interesante si valoroase, pe care le-ai prezentat intr-un mod placut. :)
Trecand acum si la continutul informatiilor..Doamne ajuta ca nu a reusit Ceausescu sa mutileze si Sibiul!Iar despre Muzeul Bruckental...nu pot sa cred!Mi se rupe sufletul cand ma gandesc...

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket