vineri, 23 aprilie 2010

Bucuresti - Pasajul Villacrosse - Macca

vineri, 23 aprilie 2010

Pasajul Macca - Villacrosse

(click pe imagine pentru marire)

Si revenim la Margaret Bourke-White. Probabil ca dupa ce a fotografiat fatada Palatului BNR, a mers pe langa cladire si a ajuns in fata pasajului Macca - Villacrosse. L-a fotografiat si a mers mai departe...

Cand doamna jurnalist a apasat butonul aparatului, ansamblul arhitectural avea deja aproape 50 de ani. Povestea incepe insa cu ceva mai mult de doua veacuri inainte. In secolul XVIII, pe acest spatiu se ridica Hanul Campineanu - in fond, hanurile si bisericile ocupau la acea vreme in mare masura zona considerata azi Centrul Vechi. Pe la 1843, arhitectul spaniol Xavier Villacrosse, devine proprietar al hanului, in urma casatoriei sale cu Polixenia, fiica lui Petros Serafim, important om al Bucurestilor de inceput de secol XIX.

Peste o jumatate de veac, se pune problema realizarii unui pasaj care sa usureze comunicarea dintre Palatul BNR si Calea Victoriei, iar proiectul ii este incredintat lui Felix Xenopol. Acesta isi duce la bun sfarsit misiunea, iar in 1891, pasajul este inaugurat. Cele doua ramuri ale sale purtau numele de Villacrosse si Macca (acesta din urma fiind cumnatul arhitectului spaniol).

In acest pasaj a functionat o vreme si bursa de valori din Bucuresti, pana sa isi ridice elegantul sediu din apropiere. Daca in perioada comunista, pasajul a purtat denumirea de ”Bijuteria” (de la magazinul omonim), dupa 1989 a revenit la numele sau initial. Astazi, (inca) mai este un loc de admirat frumusetea vechiului oras, cel neafumat de narghilele si nepazit de mumii de faraoni.

14 comentarii:

Raiden spunea...

Banuiam ca deasupra usii, acolo in centru, a fost o fereastra candva, ca e prea grosolana acoperirea!

Lucian Vasile spunea...

Uite, nu observasem asta... Oricum, ma sperii cu promptitudinea ta :))

Realitatea Online spunea...

interesat de un schimb de link?

Lucian Vasile spunea...

Nu, multumesc.

Raiden spunea...

Iti dai seama ca stau non-stop la calculator si pandesc ORICE articol nou pentru a comenta PRIMUL!! Scared now?

Mihai spunea...

Ceva nu este in regula. Macca era cumnatul lui Xenopol, care nu era spaniol.Pe planurile de la mijlocul secolului XIX hanul apare cu numele de Sf Georg, desi Villacrosse, care locuia langa Cismigiu, pare sa fi fost inca propietarul hanului cumparat de dragoman.

Anonim spunea...

ESTE FOARTE IN REGULA MIHAIL MACCA ERAU CUMNATI FINDCA TINEAU DOUA SURORI .
Domnita ANASTASIA ERA SOTIA LUI MIHAIL MACCA SI LOCUIAU PE VIZAVI PE STRADA CU ACELAS NUME.HANUL ERA IN SPATELE PASAJULUI

Anonim spunea...

XENOPOL a transmis mostenirea spre Ramura familiei Celibidachi care deja a reconstituit si primit in natura o jumatate din pasaj cum era si firesc,partea apartinand descendentilor lui Mihail Macca nu s-a inapoiat pana acum deoarece Mostenitori lor sunt fara raspuns din partea autoritatilor ,,Printro donatie deghizata "in anul 1912 la moarte ,,ELENA COLONEL MACCA" IN BAZA UNUI TESTAMENT DATAT 1986 IN CARE TRANSMITE SI DEZMOSTENESTE INTENTIONAT .PE PETRE MACCA ,AFLAT IN 1896 IN VIATA ,ACESTA DECEDAT IN 1905 IN FAVOAREA CASEI SCOLILOR CARE PREIA ABUZIV MOSTENIREA IMPOTRIVA RUDELOR DE SANGE DIN PARTEA SOTULUI PETRE MACCA.NEPOTI DE SORA MARIA MACCA ACEASTA FIND DECEDATA AVAND COPII MINORI. CAT DE CURAND SE VA AFLA .EXISTA CALITATILE DE MOSTENITOR ASUPRA LUI PETRE MACCA ,MARIA CIUPELNITEANU MACCA ,SI SUNT DEPUSE CERERI DE RETROCEDARE INCA NEFINALIZATE.

Anonim spunea...

Ma intereseaza foarte mult subiectul.Rog pe Domnul Anonim sa ma ajute.

Anonim spunea...

Astept ca Domnul Anonim sa dea un semn.

Anonim spunea...

Maria Macca Ciupelniteanu locuia in Calea Victoriei nr 30 (atunci)Fratele /Petre Macca figura la /nr 10 /iar Alexandru Telemague fiul Av. Dumitru Telemaque Figura la 20-22 ,find nepotul lor Primul find ulterior si procurator pentru colonelului Petre Macca in toate procesele referitoare la Familia Macca.
Dupa decesul in anul 1905 al lui Petre Macca ,viata lui Alexandru Telemaque ia o intorsatura dura ....Fiind considerat o ruda de sange Al familiei Macca in comflict direct cu interesele EI Elena Colonel Macca .

Anonim spunea...

S-a născut în Bucureşti, la 30 august 1883, în familia avocatului Dimitrie Telemaque, a cărui casă se afla pe strada Palatul Mitropoliei
Primele forme de şcolarizare se leagă de celebra instituţie Sf. Sava, pentru ca mai apoi, influenţat fiind de tradiţia familiei, să urmeze cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii bucureştene. În 1905 trece examenul de licenţă cu o teză despre Succesiunile în Dreptul Roman şi Român.

Anonim spunea...

Ciupelniteanu Mihail, decedat la data de 07.06.1899, cu ultimul domiciliu in Bucuresti, Calea Grivitei, nr.27, Sector 6;

Ciupelniteanu Maria, decedata la data de 16.06.1897, cu ultimul domiciliu in Bucuresti, Str. Teilor, nr.51 (actual Str. Slanic), Sector 3;

- Papazu Eliza (fosta Ciupelniteanu), decedata la data de 14.08.1933, cu ultimul domiciliu in Bucuresti, str. Virgil Plesoianu, nr.9, Sector 1;
4
- Predescu Maria, decedata la data de 20.07.1936, cu ultimul domiciliu in Bucuresti, Str. Sandu Aldea, nr.84, Sector 1;


- German Elena (care a purtat numele si de Gherman), decedata la data de 28.02.1986, cu ultimul domiciliu in Bucuresti Str. Sandu Aldea nr. 82A, Sector 1, si

 Macca Petre, decedat la data de 05.09.1905, cu ultimul domicilu in Bucuresti, Str. Cosma (actual str. Primaverii) nr.17 si/sau str. Henri Coanda nr.11), Sector 1.

Pana in prezent sunt cunoscute urmatoarele imobile, cu documentatie partiala:

1. Bucuresti, Str. Primaverii nr.2 si nr.4, actual Mendeleev Sector 1;
2. Bucuresti, Str. Primaverii nr.17, Sector 1;
3. Bucuresti, Str. Cosma nr.17 (actual str. Henri Coanda nr.11-
 Muzeul (Institutul) National de Antichitati), Sector 1;
4. Bucuresti, Calea Victoriei nr.16-20 (pasajul Macca si Vila Cross),
 Sector 1;
5. Bucuresti, str. Virgil Plesoianu, nr.9, Sector 1;
6. Bucuresti, Calea Grivitei, nr.27, Sector 1;

8. Bucuresti, Str. Maramures, nr.4, Sector 1;
9. Bucuresti, Str. Spiru Haret, nr.8, Sector 1;
10. Bucuresti, Str. Dinicu Golescu,. nr.16, Sector 1;;
14. Bucuresti, Str. Teilor nr. 51 (actual str. Slanic), Sector 3;

Anonim spunea...

Nu mai scrie Despre ramura Celibidache.
Verifica .
Contract de Vanzare CUMPARARE
NR.7903/OCT .12 .2004/IA.4466
Notar Carmen Marilena POPA
Citez.
Cota /3/16 din imobil o instrainez Buiu T.Anton,nu este scoasa din circuitul civil ,partile solicita expres notarului public perfectarea actului fara certificat de calitate de mostenitor,Eu cumparatorul itelegand sa dobandesc pe risc propriu.
Pai draga prietene ,Primaria da ce nu este al ei de buna credinta comfor legi invocate de sus numiti .Vom mai aratat ca, respingerea notificarii s-a datorat faptului ca reclamanta nu este persoana indreptatita la restituirea bunurilor, in sensul art. 3 alin. (1) din Leg.10/2001, nefiind proprietara bunului solicitat, ignorandu-se art. 4 alin. (2) potrivit caruia de masurile reparatorii beneficiaza si mostenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice indreptatite.
Acum cred ca intelegi sunt 40 000 de cereri de rtrocedare din care adevarate 1/2 asa ajung romani de rasul europei ,asteapta PMB sa demonstreze ca nu sunt ei proprietari de drept ,au facut cereri poate -poate unele au reusit sa insele vigilenta autoritatilor si sunt dovedite ulterior de cei in drept ,iar altele asteapta findca autoritatile fara voia lor nu au argumente clare sa o faca.Urmariti in continuare Statul isi face datoria ,si ulterior este huiduit din cauza Excrocilor, Notarilor.Dar instantele sunt greu de pacalit.

Trimiteți un comentariu

 
Atunci si acum Blog. Design by Pocket